Virtuvės šefas Linas Samėnas: gamindamas maistą be sviesto neišsiversčiau

Į naujienų sąrašą
Virtuvės šefas Linas Samėnas: gamindamas maistą be sviesto neišsiversčiau

Virtuvės šefas Linas Samėnas: gamindamas maistą be sviesto neišsiversčiau

Vienas populiariausių Lietuvoje virtuvės šefų Linas Samėnas savo klientams kasdien nori pasiūlyti skaniausius patiekalus, todėl kruopščiai renkasi kiekvieną sudedamąją dalį. Siekdamas išgauti tobulą skonį, virtuvės šefas naudoja tik patikrintus aukštos kokybės ingredientus.
 
Vienas tokių produktų, be kurio virtuvės šefas neišsiverčia gamindamas maistą, yra sviestas. Jį Linas naudoja kasdien, gamindamas įvairiausius patiekalus. Šefas sako, kad dėl ypatingo sviesto skonio jis dera su daugeliu produktų – duona, mėsa, daržovėmis, žuvimi, jūros gėrybėmis ir net vaisiais.
 
„Kai kurie produktai yra nepakeičiami, kuriant ypatingą patiekalų skonį bei aromatą. Sviestas mano virtuvėje yra vienas tų ingredientų, kuris daugeliui patiekalų suteikia išskirtinumo. Be šio pieno produkto išsiversti būtų tikrai sunku – sviestu pagardinti patiekalai įgyja visiškai kitokį prieskonį, negu naudojant jo pakaitalus arba aliejų“, – sako Linas Samėnas. – Sviestas suteikia patiekalams savitą skonį, kvapą ir spalvą. Daugybės jų be sviesto tiesiog nebūtų – „Beurre Blanc“, „Bešamelio“ padažai, saldūs kremai. Taip pat be sviesto sunkiai įsivaizduojamas ir bet koks švenčių stalas. Lietuvių nacionalinio pasididžiavimo – šakočio – taip pat nepavyktų iškepti be sviesto.“
 
Kadangi sviestas sustiprina kitų produktų skonį ir kvapą, svogūnus, česnakus, morkas, grybus ir kitas sudėtines patiekalų dalis Linas rekomenduoja apkepti būtent svieste. Tiesa, kepinti reikia ant mažos ugnies, tada patiekalai bus nepaprastai gardūs ir kvapnūs.
 
 
Pasak Lino Samėno, vertinant sviesto kokybę, svarbu jo paragauti, nes bet koks panaudotas ingredientas gali ryškiai pakeisti viso patiekalo skonį. Švelnus saldumas ir malonus poskonis – tai natūralaus ir kokybiško sviesto bruožai. Taip pat labai svarbus aromatas – sviestas turi būti pagamintas iš šviežios grietinėlės, suteikiančios jam puikų kvapą.
 
„Per daug darbo metų jau esu išsirinkęs mėgstamiausią sviestą ir jį visada perku – tai „Dvaro“ sviestas. Tokį sprendimą pirmiausia nulėmė tai, jog šis sviestas yra ypač skanus ir turi šviežios grietinėlės poskonį. Išryškėdamas kiekviename patiekale, šis poskonis suteikia maistui malonaus sodrumo ir saldumo skonį. Be to, svarbu tai, jog kaitinamas „Dvaro“ sviestas neputoja. Vertinu tai, jog jis yra lengvai tepamas, natūralus ir be jokių priedų – tai tikrai aukščiausios klasės sviestas“, – komentuoja virtuvės šefas.
 
3 auksiniai patarimai
 
  • Šviežią duoną pagardindami gabalėliu sviesto net ir paprasčiausius sumuštinukus galite paversti išskirtiniais ir sulaukti puikaus netikėtai užsukusių svečių įvertinimo.
  • Sviestas ypač dera su kiaušiniais, miltais ir cukrumi, todėl jis turėtų būti dedamas į daugelį kulinarinių šedevrų – keksus, pyragus, bandeles ir sausainius. Saldžios grietinėlės sviestu pagardinti gaminiai yra ypatingo skonio, tirpstantys burnoje, trapūs ir gardžiai kvepiantys.
  • Gamindami padažus karštiesiems mėsos, žuvies ar daržovių patiekalams, sviestą pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis – patiekalai puikiai atrodys ir sužavės net didžiausius gurmanus.
 
 
 
 
LINO RECEPTAI
 
 
 
 
Lengvai ir greitai pagaminamas, ypatingo skonio patiekalams suteikiantis „Pesto“ sviestas
 
Reikės:
  • 200 g „Dvaro“ sviesto
  • 50 g šviežių bazilikų
  • 20 g kedrų riešutų
  • 8 g česnakų
  • Druskos, juodųjų pipirų (pagal skonį) 
 
Kaip gaminti
Pirmiausia į smulkintuvą sudėkite visus produktus, išskyrus sviestą, ir sumalkite juos beveik iki vientisos masės. Tuomet į smulkintuvą sudėkite sviestą ir vėl malkite, kol masė taps vientisa. Šiuo sviestu galite gardinti duoną, mėsą, apkepti bulves, žuvį ir kitus patiekalus.
 
Gurmaniškasis „Beurre Blanc“ padažas
 
Reikės:
  • 250 g „Dvaro“ sviesto
  • 200 ml balto sauso vyno
  • 50 ml balto vyno acto
  • 2 valgomųjų šaukštų grietinėlės
  • 2,5 valgomųjų šaukštų smulkinto svogūno, druskos
  • 250 g grietinėlės
 
 
Kaip gaminti
Padažui virti skirtame inde sumaišykite vyną su actu, sudėkite labai smulkiai pjaustytą svogūną ir ant vidutinės ugnies, dažnai maišydami, kaitinkite, kol nugaruos daugiau nei pusė vyno su actu. Tuomet supilkite grietinėlę ir maišydami kaitinkite porą minučių. Įberkite druskos ir sudėkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą, jį visą laiką maišydami, ištirpinkite. Ištirpus sviestui, dar porą minučių, intensyviai maišydami, kaitinkite masę. Tuomet nuimkite nuo ugnies ir galite gardinti jūros gėrybių, paukštienos patiekalus, daržoves.