„Pieno žvaigždės“ į naujo sviesto gamybos cecho Mažeikių pieninėje statybą, sviesto gamybos technologinę liniją ir fasavimo bei pakavimo įrangą su integruotais kokybės kontrolės prietaisais investavo 22 mln. litų.
„Siekdami patenkinti išaugusius vartotojų poreikius, konkuruoti su gilias sviesto gamybos tradicijas turinčiais Vakarų Europos gamintojais ir gaminti aukščiausios kokybės, išskirtinio skonio bei maistinės vertės sviestą, investavome į naują sviesto gamybos įrangą ir technologiją, kuri yra vienintelė tokia Baltijos šalyse. Moderniausia gamybos linija pagamintas sviestas atitinka visus reikalavimus, keliamas aukščiausios kokybės sviestui“, – sako „Pieno žvaigždžių“ konsultantas Jonas Simutis.
„Užsienyje tokios kokybės sviestas priskiriamas aukščiausiai – AA klasei. Šios klasės sviestas privalo būti ypač gero skonio ir malonaus aromato, pagamintas tik iš aukščiausios kokybės šviežios saldžios grietinėlės, minkštesnės tekstūros ir lengvai teptis. Savaime suprantama, kad jame negali būti jokių augalinių riebalų, nes toks produktas jau nebelaikomas sviestu“, – teigia „Pieno žvaigždžių“ filialo Mažeikių pieninės vyriausioji technologė Vilma Laukytė-Staniuvienė.
Kadangi Lietuvoje kol kas nėra galimybių nustatyti kokiai kokybės klasei yra priskiriamas vienas ar kitas sviestas, todėl bendrovės technologai išsiuntė sviestą įvertinti Vokietijos Maisto produktų kokybės instituto „LUFA Nord West“ ekspertams. Šiandien „Dvaro“ sviestas jau turi sertifikatą, kad šis sviestas atitinka aukščiausius vokiečių kokybės standartus „Markenbutter“ ir gavo labai aukštus įvertinimus už savo skonį, aromatą, tekstūrą ir bendrą išvaizdą.
„Uždaras gamybos ciklas leidžia mums taikyti specialius grietinėlės apdorojimo temperatūros ir brandinimo režimus. Dėl šios technologijos ypatumų bendrovės gaminamas „Dvaro“ sviestas išsiskiria tiek skoniu, tiek tekstūra. Šio sviesto skonis ypatingas, natūralus, sodrus, išraiškingas – toks ir turi būti sviestas“, – sako pieno pramonės specialistas J. Simutis. Ir priduria, kad tokių technologijų Baltijos šalyse šiuo metu joks kitas sviesto gamintojas neturi. „Neabejoju, kad vartotojas, vieną kartą paragavęs šios išskirtinės kokybės sviesto ir pajutęs ypatingai gerą skonį, švelnią tekstūrą ir tepumą, tiesiog nenorės ragauti jokio kito“, – sako „Pieno žvaigždžių“ konsultantas.
Sviestas turi būti skanus ir lengvai teptis
„Pieno žvaigždės“ jau ilgą laiką ieškojo galimybių pagaminti tokios kokybės sviestą, kokį valgo, pavyzdžiui, prancūzai ar vokiečiai, ir kuris būtų pats skaniausias ir priimtiniausias Lietuvos vartotojams. Bendrovė organizavo vartotojų tyrimus, degustacijas išanalizavo, kokių skoninių sviesto savybių pageidauja išrankūs lietuviai. „Lankėmės Prancūzijos, Vokietijos ir kitų šalių maisto parodose, ragavome, vežėmės į Lietuvą skanaus sviesto pavydžius. Lankėmės Skandinavijos sviesto gamyklose, ilgai galvojome ir bandėme, koks sviesto skonis labiausiai patiks lietuviams, – apie tinkamiausio produkto paieškas pasakojo J.Simutis. –Norėjome, kad mūsų sviesto mėgėjai gautų geriausią produktą ir galėtų mėgautis tokiu skoniu ir kokybe, kokio Lietuvoje dar iki šiol nebuvo“.
Pasak jo, „Pieno žvaigždės“ vartotojams siūlo sviestą, kuris savo savybėmis prilygsta gurmaniškiems produktams, tačiau jo kaina yra priimtina kiekvienai Lietuvos šeimai. Toks sviestas tinka ir šventėms, ir kiekvienai dienai. „Manau, kad „Dvaro“ sviestą pamėgs ir tie, kuriems iki šiol sviestas apskritai nepatiko“, – sako konsultantas.
Maisto ekspertai sutaria, kad geras ir kokybiškas sviestas neturi trupėti išimtas iš šaldytuvo. Pasak Vilmos Laukytė-Staniuvienės, tikras sviestas kvepia šviežia grietinėle, jo skonis ypatingas: jaučiasi švelnus saldumas, šviežumas, gerame svieste neturi jaustis jokių kitų skonių ar kvapų. Nepaisant to, kad naujos kokybės „Dvaro“ sviestas lengviau tepasi ir išimtas tiesiai iš šaldytuvo, technologė rekomenduoja jį šiek tiek palaikyti kambario temperatūroje – tuomet jis atskleidžia geriausias savo skonines savybes.